Zakelijk aanbod
Cursus: Vol van Lezen
Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs
In het kort
Er zijn veel zorgen over de taalontwikkeling van schoolgaande kinderen: een dalende leesvaardigheid en een toenemende kansenongelijkheid. Dit vraagt wat van onze leerkrachten en ook ons taalonderwijs moet zo vorm worden gegeven dat ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen. We willen kinderen motiveren nieuwsgierig en onderzoekend te zijn om alle geheime krachten van taal te ontdekken. Maar hoe kunnen we dit bereiken?
Ben je leerkracht in het (speciaal) basisonderwijs en wil jij je verdiepen in het leesonderwijs? Wil je leren hoe je actuele jeugdliteratuur effectief en vakoverstijgend kunt inzetten tijdens jouw lessen? Bekijk de mogelijkheden van de cursus Vol van Lezen, opleiding tot specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs.
Voor wie is deze opleiding bedoeld?
Deze opleiding is bedoeld voor leerkrachten in het (speciaal) basisonderwijs en leesconsulenten die al beschikken over de basiskennis van leesonderwijs.
Inhoud
Wat je leert
De inhoud van het programma sluit aan bij ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten op het gebied van (lees)onderwijs. Als specialist jeugdliteratuur basisonderwijs ben je straks in staat met jeugdboeken functioneel en effectief aan te sluiten bij leerinhouden en vaardigheden in het basisonderwijs. Tijdens de cursus ontwikkel jij je eigen competenties en leer je ook hoe je deze nieuwe inzichten kunt overdragen op de collega’s in jouw school. Op die manier verrijk je het leren en lezen op jouw school.
Na het succesvol afronden van deze cursus ontvang je het certificaat ‘Specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs’ van de Nieuwste Pabo.
Programma
Jeugdliteratuur helpt bij het vormen van een nieuwsgierige, open en kritische blik op de wereld en haar bewoners. Elke bijeenkomst van Vol van Lezen staat er een recent jeugdboek centraal. In de opleiding wordt lezen gezien als meer dan een technische vaardigheid. Lezen gaat ook om
(lees-)motivatie, begrip en beleving. Je leert hoe je de rijke tekst van jeugdboeken niet alleen bij alle domeinen van het taalonderwijs (lezen, schrijven én mondelinge taalvaardigheid) kunt inzetten, maar ook vakoverstijgend bij zaakvakken en kunst- en cultuuronderwijs.
Vol van lezen, opleiding tot specialist jeugdliteratuur basisonderwijs richt zicht op de toepassing in jouw eigen praktijk. Binnen het programma komen verschillende thema’s aan bod. Hierbij kijk je steeds vanuit een andere invalshoek naar lezen en de praktische meerwaarde van kinderboeken in het onderwijs
Je verdiept je kennis over jeugdliteratuur en doet nieuwe inzichten over (voor)lezen op. Je leert lessen rond jeugdboeken te maken die aansluiten op kerndoelen, referentieniveaus en de daaruit voortvloeiende specifieke leerdoelen per leerjaar. Met behulp van kinderboeken weet je straks samenhang te brengen in een breed scala aan onderwerpen uit het curriculum van de basisschool. Je werkt aan het vergroten van je eigen vaardigheden, zoals voorlezen en vertellen. Ook leer je om interactief te werken met prentenboeken en te praten over boeken. Hierbij maak je gebruik van effectieve werkvormen en methodieken, zoals de Vertel eens-aanpak van Aidan Chambers. goede vragen (Aidan Chambers).
Iedere cursusdag gaat in op een actueel thema, zoals:
- Lezen, basis van onderwijs - Visie op lezen en leesbevordering
- De kracht van literatuur - Leesbevordering en literatuureducatie
- Spreken is zilver en lezen is goud - Leesbevordering en taalverwerving
- Jeugdliteratuur als bron en spiegel - Van lezen naar (creatief) schrijven
- Letters komen tot leven - Leesbeleving en technisch leren Lezen
- Lezen, leren en presenteren - Leesbeleving en begrijpend/studerend lezen
- De wereld gaat voor je open - Fictie en verhalende non fictie in relatie tot de zaakvakken
- Er gaan andere werelden voor je open - Fictie in relatie tot kunst- en cultuureducatie
- Klaar voor de toekomst - Leesbeleving in het perspectief van 21st century skills
- Jeugdliteratuur in het curriculum – Alle aangereikte kennis en vaardigheden vergeleken en toegepast op actuele methodieken
- Werk aan de winkel - Effectief ontwikkelen op je eigen school
Werkwijze
De onderwerpen benader je zowel vanuit theorie als de praktijk. Aan de hand van gerichte opdrachten verken je de aangereikte theorie en vertaalt deze naar wat er speelt in je eigen werkomgeving. De kennis, methodieken en vaardigheden die je hierbij opdoet, kun je meteen toepassen binnen jouw school. Je werkt toe naar een meesterstuk waarin je laat zien dat je vaardig bent in het optimaal inzetten van een kinderboek voor effectief onderwijs. Tijdens de laatste bijeenkomst presenteer je het meesterstuk kort aan je medecursisten.
Bij de cursus hoort een boekenpakket waarin ongeveer 15 kinderboeken zijn opgenomen en een lijst met online beschikbare achtergrondstudies.
Docenten
Margreet Vriesema Gieske Laros
Hogeschooldocent Nederlands Hogeschooldocent Nederlands
Rooster
Opleidingsdagen
18 september
9 okt
13 nov
11 dec
15 jan
12 februari
12 maart
9 april
14 mei
4 juni
25 juni
Tijden opleidingsdagen
Op woensdag van 14:00 tot 17:00 uur.
Locatie
Sittard
Praktische informatie
Duur en locatie: de opleiding bestaat uit 11 bijeenkomsten van 3 uur en vindt plaats in Sittard.
Studie-investering: circa 110 uur, bestaande uit circa 33 uur contacttijd (11 lesdagen), 77 uur voorbereiding en zelfstandig werken aan het portfolio en het meesterstuk.
Kosten: € 1.850,- (incl. koffie/thee, één herkansingsmogelijkheid en een boekenpakket met literatuur à € 300,-).
Start 18 september 2024.