zij-instroomtraject
Als zij-instromer starten in het basisonderwijs? Dat kan! De Nieuwste Pabo biedt in samenwerking met het primair onderwijs in Midden- en Zuid-Limburg, een zij-instroomtraject aan.
voor wie?
Het traject is bedoeld voor iedereen die beschikt over:
- een afgeronde, door de NVAO geaccrediteerde, hbo- of wetenschappelijke opleiding;
- voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring;
- een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
Let op, voor studenten die de laatste twee jaar ingeschreven stonden bij een lerarenopleiding en géén diploma hebben behaald, is een start aan het zij-instroomtraject niet mogelijk.
de eerste stap
Allereerst neem je contact op met een deelnemende stichting (bestuur) van primair onderwijs om je interesse voor dit traject kenbaar te maken. Vervolgens bekijken jullie samen in hoeverre het beroep van leraar iets voor jou is. Hiervoor wordt je ook gevraagd een test te maken. Als de uitkomst van zowel het gesprek als de test positief zijn, een stagetraject voor je ingeregeld. Zo doe je ervaring op in het lesgeven en leer je het actuele onderwijs grondig kennen. Die ervaring is nodig ter voorbereiding op je geschiktheidsonderzoek.
geschiktheidsonderzoek
De aanvraag voor het geschiktheidsonderzoek wordt gedaan door het bevoegd gezag van de stichting die voornemens is je in dienst te nemen. In het geschiktheidsonderzoek wordt gekeken naar je kennis, inzicht en vaardigheden van met name je handelen in het onderwijsleerproces. Aan de hand van je portfolio, een observatie van je handelen in de klas en een reflectiegesprek wordt vervolgens vastgesteld of jij als zij-instromer aan de slag kunt. Er is per schooljaar een beperkt aantal plekken voor zij-instromers beschikbaar.
Starten in september 2020 of februari 2021
Voor instroom in september 2020 of februari 2021, dienen de aanvragen voor het geschiktheidsonderzoek en de afname van het onderzoek op uiterlijk onderstaande data hebben plaatsgevonden. De aanvraag voor het geschiktheidsonderzoek wordt verstuurd door de stichting van je keuze. Na de afname van het onderzoek stuurt de stichting ook de beoordelingsformulieren naar de Nieuwste Pabo. Deze formulieren dienen ook voor de deadline binnen te zijn.
Deadline aanvraag geschiktheidsonderzoek | Deadline afname geschiktheidsonderzoek | |
Start september 2020 | 24 april 2020 | 12 juni 2021 |
Start februari 2021 | 13 november 2020 | Tussen 14 december 2020 en 8 januari 2021 |
Neem dus tijdig contact op met de stichting van je keuze als je voorkeur hebt voor een startdatum.
scholingstraject
De stichting van primair onderwijs biedt je een tijdelijke benoeming als leerkracht van maximaal twee jaar voor minimaal twee dagen per week. Je start met de aangeboden scholing aan de Nieuwste Pabo. De zij-instroomopleiding is opgebouwd uit vier perioden per studiejaar, waarin je twee of drie vakken per periode krijgt aangeboden. Hierbij kun je denken aan vakken als Nederlands, rekenen, menswetenschappen, muziek/drama, beeldende vorming, aardrijkskunde/geschiedenis en bewegingsonderwijs. Uiteraard moeten ook de landelijke toetsen behaald worden gedurende het studietraject. Daarnaast staan studieloopbaanbegeleiding en werkplekuren op het programma. Het versneld zij-instroomtraject behelst 180 studiepunten. Gedurende het traject bouw je een portfolio op waarmee je aantoont dat je een startbekwame leerkracht bent.
bekwaamheidsonderzoek
Aan het einde van het traject wordt een bekwaamheidsonderzoek afgenomen. Aan de hand van je portfolio, observaties van je handelen en een interview wordt je kennis, inzicht en vaardigheden (functioneren in de praktijk) als zij-instromer getoetst. Na het succesvol afsluiten, behaal je je bevoegdheid als leraar in het (speciaal) basisonderwijs op een getuigschrift van bekwaamheid. Met dit getuigschrift ben je bevoegd om les te geven in het primair onderwijs.
aanmelden
Denk je in aanmerking te komen voor het zij-instroomtraject en wil je je aanmelden, neem dan contact op met de contactpersoon van een deelnemende stichting waarmee jij in zee wilt gaan om het traject aan te gaan. Klik hier voor een overzicht van de deelnemende stichtingen en de juiste contactpersonen.
Let op, voor het zij-instroomtraject hoef je je NIET in te schrijven via Studielink!
Wil je inhoudelijk meer weten? Stel je vraag dan aan de projectleider van de regio waarin je woonachtig bent:
Anouk Husson (regio Zuid-Limburg)
Bovenschools schoolopleider stichting kom Leren / projectleider zij-instroom
T: 06 - 54 35 73 25
E: a.husson@kom-leren.nl