toelatingstoetsen
Toelatingseisen
Wil jij naar de pabo? En heb je géén vwo-diploma of hbo-diploma (een AD diploma geeft ook geen vrijstelling)? Dan moet je aan strengere toelatingseisen voldoen. Je moet genoeg kennis hebben van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek (voor natuur en techniek voldoet één van de vakken natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie).
Wanneer heb je genoeg kennis?
Je hebt genoeg kennis van een vakgebied als je:
- je havodiploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in de gevraagde vakgebieden;
- een vavo-certificaat havo hebt voor de vakgebieden;
- je havodiploma niet hebt gehaald, maar wel een voldoende voor dat vakgebied op je cijferlijst hebt;
- de toelatingstoets voor dat vakgebied hebt gehaald.

Aanmelden
Als de toelatingstoetsen voor de poort nog niet succesvol zijn afgerond, dan mag de student wel beginnen met de pabo. De student moet dan in een eerste jaar van inschrijving op de pabo voldoen aan de extra toelatingseisen. De student heeft hier opnieuw twee kansen voor per vak. Als de toetsen voor een of meerdere vakken niet worden gehaald, dan moet de student de opleiding alsnog verlaten.
Toelatingstoets
Toetskansen
- Wanneer:
- een afname kun je vanaf 90 dagen vóór de toetsdatum boeken
- je hoeft niet alle toelatingstoetsen in dezelfde toetsperiode te maken; dat mag gespreid
- je mag meerdere toelatingstoetsen op één dag na elkaar plannen
- je mag niet meerdere toetsen op dezelfde dag op hetzelfde tijdstip plannen
- Waar: je mag toelatingstoetsen op iedere locatie maken, resultaten zijn landelijk geldig (je mag de toetsen dus maken op een andere pabo dan waar je de opleiding wilt volgen)
- Aangemeld? een aanmelding is gelukt, als je een (automatische) mailbevestiging hebt ontvangen en over een boekingsnummer beschikt
- Heb je meer aanmeldingen dan het voor jou toegestane aantal toetskansen, dan wordt het teveel aan aanmeldingen door Cito geannuleerd omboeken van datum/toetslocatie is mogelijk tot 8 dagen van tevoren
- No show is een geboekte toetsafname waar je zonder bericht niet aanwezig bent geweest. Een no show telt als toetskans
- Ziekmelding: vóór begin van de afname melden via toelatingstoetspabo@cito.nl.
21+ toelating
Studenten die bij hun start bij de opleiding 21 jaar of ouder zijn en niet voldoen aan de vooropleidingseisen en niet hiervan zijn vrijgesteld kunnen op grond van een toelatingsonderzoek van deze vooropleidingseisen vrijgesteld worden. (Zie ook artikel 3, lid 3). (Art. 7.29 van de Wet).
Bij dit onderzoek wordt nagegaan of de student blijk geeft van geschiktheid voor het onderwijs in de bacheloropleiding en beschikt over voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Het toelatingsonderzoek bestaat uit een onderzoek uitgevoerd door Profiel-ASL, bestaande uit een capaciteitentest, een persoonlijkheidsonderzoek en een interesseonderzoek.
De student moet voldoen aan de volgende eisen:
Een score van laag-gemiddeld hbo-niveau of hoger op alle individuele testonderdelen.
Op basis van het toelatingsonderzoek voert de kandidaat een gesprek met de studieadviseur. De uitslag van het toelatingsonderzoek wordt de student binnen twee weken meegedeeld. Als de aanstaande student verzoekt om toegelaten te worden op basis van een ervaringscertficaat (afgegeven door een erkend EVC-centrum) wordt bekeken of op basis van dit ervaringscertificaat te beoordelen is of de student blijk geeft van geschiktheid voor het onderwijs in de bacheloropleiding en beschikt over voldoende beheersing van de Nederlandse taal.
inleveren certificaat toelatingstoetsen
Je dient zelf de gewaarmerkte kopie van je behaalde certificaten (graag in één PDF-bestand als je meerdere certificaten hebt) per mail te versturen naar:
Voor Zuyd studenten:
bureauinschrijving@zuyd.nl
--------------------------------------------
Voor Fontys studenten:
stip-sittard@fontys.nl
Definitieve inschrijving is pas gerealiseerd als alle benodigde informatie bij ons is aangeleverd.