Al je updates over de Nieuwste Pabo en het coronavirus
22 april
Update - 18 januari 2022 -
Uitzonderingen
- Als het dragen van een mondkapje een belemmering vormt voor een docent of onderzoeker bij de verzorging van een onderwijs- of onderzoeksactiviteit én er kan 1,5m. afstand gehouden worden. Bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie.
- Als het dragen van een mondkapje een belemmering vormt voor een student bij deelname aan een onderwijs- of onderzoeksactiviteit én er kan 1,5m. afstand gehouden worden. De docent of onderzoeker mag in dat geval beslissen dat een student het mondkapje tijdelijk af mag zetten.
- Als bovenstaande geldt maar 1,5m afstand houden niet altijd mogelijk is. Enkel in gevallen van sport, dans, zang en/of toneel of waarbij de veiligheid in het geding is. Bijvoorbeeld bij het werken met veiligheidsbrillen aan machines
- Als je eet/drinkt én een vaste zit-/staanplaats hebt én je 1,5 m afstand hebt tot anderen.
- In kantoorruimten waar 1,5 m afstand kan worden gehandhaafd en je zit.
- In tentamenruimtes waar 1,5 m afstand kan worden gehandhaafd en je zit.
- Als je om medische redenen geen mondkapje kunt dragen. Je kunt dan wel een ‘eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht’ overleggen.
Update - 17 januari 2022 -
Het kabinet kwam met goed nieuws tijdens de persconferentie van vrijdagavond 14 januari. Studenten van mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten kunnen weer fysiek onderwijs krijgen. Dit is volgens het kabinet - ondanks het hoge aantal besmettingen - verantwoord en van groot belang voor de mentale gezondheid en ontwikkeling van jongeren.
Mondkapjesplicht en aangepaste quarantaineregels
Het mondkapje hoeft niet te worden gedragen tijdens het eten en drinken en bij het uitoefenen van sport, dans, zang en toneel. Ook wanneer je aanwezig bent in de onderwijsgebouwen en geen onderwijs verzorgt, is het dragen van een mondkapje verplicht. Het mondkapje kan worden afgedaan wanneer daardoor het onderwijs wordt belemmerd.
We doen een appel op je gezond verstand bij de beoordeling van wanneer dit het geval is. Het groot aantal besmettingen zorgt in sommige sectoren al voor problemen doordat veel medewerkers óf zelf besmet zijn óf verplicht in quarantaine zijn. Om te voorkomen dat cruciale sectoren daardoor niet meer functioneren heeft het kabinet de quarantaine regels aangepast. Kijk voor de actuele regels op: https://quarantainecheck.rijksoverheid.nl.
Omschakelen
De afgelopen tijd is er veelal online lesgegeven. We vragen je begrip voor het feit dat omschakelen naar fysiek onderwijs even tijd kost. Studenten worden door de opleiding zo snel mogelijk geïnformeerd over hun nieuwe rooster en/of de wijzigingen. Voor het verzorgen van fysiek onderwijs zijn de volgende regels van toepassing:
- Dragen van mondkapjes binnen en buiten de leslokalen, laboratoria, projectruimtes, collegezalen en in mediatheken is verplicht. Advies is om geen zelfgemaakte of stoffen mondkapjes te dragen, maar de wegwerpmondkapjes, waarbij type II of II-R de voorkeur heeft.
- In onderwijsruimtes is een maximale groepsgrootte van 75 personen toegestaan, m.u.v. toetsen. Bij toetsen waar veel studenten aan deelnemen, wordt bekeken of de groep kan worden opgedeeld.
- Houd je aan de basis hygiënemaatregelen.
- Volg de quarantainerichtlijnen.
- Houd anderhalve meter afstand van elkaar en geef elkaar de ruimte.
- Zorg voor optimale ventilatie.
Eten en drinken
Nu er weer meer studenten en medewerkers op locatie zijn, gaan ook de eten en drinken faciliteiten, inclusief alle koffieapparaten en restaurants zo spoedig als mogelijk weer open. Deze openstelling en het aanbod zal per locatie verschillend zijn.
Update - 19 november 2021 -
Nederland in lockdown, geen onderwijs op locatie
Tijdens een ingelaste persconferentie van het kabinet op zaterdag 18 december werd bekend gemaakt dat Nederland weer in lockdown gaat. De situatie wordt vergelijkbaar met de situatie van een jaar geleden. Voor het hoger onderwijs betekent dit dat er geen onderwijs op locatie mag plaatsvinden van zondag 19 december tot en met zondag 9 januari.
Uitzonderingen
Gelukkig maakt het kabinet een uitzondering voor het afnemen van tentamens en toetsen, praktijkonderwijs en voor kwetsbare studenten en medewerkers. Hiervoor blijven de gebouwen toegankelijk. De mediatheken blijven open als eventuele studieplek voor kwetsbare studenten. Ook voor het uitlenen en retourneren van (les)materiaal kunnen studenten terecht in de mediatheek.
Vanwege de lockdown zijn vanaf morgen de restaurants en overige uitgiftepunten voor eten en drinken op locaties gesloten.
Ophalen van spullen
Vanwege het onverwachte moment van deze aanscherpingen kunnen we ons voorstellen dat er nog medewerkers en studenten op locatie moeten zijn. Bijvoorbeeld voor het ophalen van spullen en het legen van kluisjes. Dat is mogelijk.
Basismaatregelen
We willen jullie dringend vragen om, wanneer je op locatie bent, de geldende basismaatregelen na te leven. Houd zoveel mogelijk afstand en bij verplaatsing door het gebouw zijn mondneusmaskers nog steeds verplicht. Verlaat zo snel mogelijk na de toets het pand, zodat er geen groepsvorming plaatsvindt.
Update - 17 november 2021 -
Het aantal besmettingen in ons land is de afgelopen dagen enorm toegenomen. Het kabinet zag zich daarom genoodzaakt extra maatregelen te treffen en/of geldende maatregelen te verscherpen. Deze zijn in de persconferentie van 12 november bekendgemaakt.
Algemene maatregelen hoger beroepsonderwijs
• Vanuit het belang om het onderwijs zoveel mogelijk fysiek door te laten gaan, blijft het onderwijs open. Ook onderwijs dat ’s avonds is geprogrammeerd, kan door blijven gaan.
• Vooralsnog voor een periode van 3 weken, dus tot 4 december aanstaande geldt een maximale groepsgrootte van 75 studenten, met een uitzondering voor tentamens en examens.
• De maximale groepsgrootte geldt voor zelfstandige ruimtes en niet voor doorlooproutes zoals gangen e.d.
• De mondkapjesplicht blijft gelden bij verplaatsing, wanneer je zit mag het mondkapje af.
• Verder blijven de basismaatregelen rond hygiëne en gezondheid van kracht, evenals de opgave om zorg te blijven dragen voor goede ventilatie.
• Ook het advies tot zelftesten (twee keer per week, vooral geadviseerd voor niet-immune personen) blijft van kracht.
Op dit moment is er geen verplichting om de 1,5 meter te waarborgen, echter het dringende advies wordt gegeven om hier waar mogelijk wel rekening mee te houden om de kans op besmettingen te verminderen. Ons advies is: houd zoveel mogelijk afstand, en geef elkaar de ruimte.
Wat betekent dit voor thuiswerken?
Het kabinet deed de oproep ‘werk thuis tenzij het echt niet anders kan’, reis buiten de spits en vermijd drukte. Dat is een aanscherping van de eerdere oproep om de helft van de tijd thuis te werken. Dit betekent dat ook bij Fontys het advies luidt: werk zoveel mogelijk thuis! Uiteraard met de uitzondering vanuit welzijns- of ARBO overwegingen en voor collega’s die op locatie onderwijs verzorgen of daaraan een noodzakelijke bijdrage leveren.
Samenkomsten, evenementen en activiteiten
Het kabinet kondigde aanscherpingen af voor de organisatie van evenementen. Deze maatregelen in combinatie met de maximale groepsgrootte voor het onderwijs en de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken is voor het cct aanleiding geweest om kritisch te kijken naar het al dan niet door laten gaan van samenkomsten, evenementen en activiteiten voor medewerkers, relaties en andere externen (bijvoorbeeld werkveld). Daarbij nemen we ook in ogenschouw het groeiend aantal signalen van studenten, medewerkers en ook derden dat zij zich onzeker en onveilig voelen tijdens deze samenkomsten.
Dat betekent dat:
• onderwijsactiviteiten op Fontyslocatie -> gaan door met maximale groepsgrootte;
• onderwijsactiviteiten met studenten en/of medewerkers en/of externen op externe locatie -> regels externe locatie;
• niet-onderwijsactiviteiten op Fontyslocatie -> niet toegestaan, enkel in geval van medewerkersbijeenkomsten die niet kunnen worden uitgesteld en fysiek noodzakelijk zijn: overwegen, maximale groepsgrootte en gezond verstand;
• sociale activiteiten op externe locatie -> regels van externe locatie en gezond verstand.
Update - 4 november 2021 -
De toenemende besmettingen en met name de druk op de zorg zijn voor het demissionair kabinet aanleiding geweest om een aantal aanscherpende maatregelen voor te stellen:
- Bij verplaatsing in onze gebouwen is het dragen van een mondkapje (weer) verplicht. Als je zit mag het mondkapje af.
- Er is aangekondigd dat voor meer sectoren toegangsbewijzen verplicht worden gesteld. Wees bij (het plannen van) onderwijsactiviteiten op een externe locatie die onder één van deze sectoren valt, bedacht op het feit dat deze locaties hierom verplicht moeten vragen.
Daarnaast is opnieuw aandacht gevraagd voor het naleven van de geldende basisregels:
- Bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al geprikt bent.
- Ben je positief getest? En heb je dus corona? Blijf dan thuis. En blijf uit de buurt van anderen, ook als ze al geprikt zijn.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen. Dat is veiliger.
- Geef andere mensen geen hand.
- Was vaak en goed je handen.
- Hoest en nies in je elleboog.
- Zorg voor frisse lucht.
Het kabinet kondigde aan dat er vrijdag 12 november aanstaande weer een persconferentie is. Kijk op fontys.nl/corona voor meer informatie over de coronamaatregelen.
Update - 21 september 2021 -
In de persconferentie maakte het kabinet een aantal versoepelingen per 25 september aanstaande bekend. Het kabinet laat de maximale groepsgrootte voor (onderwijs)activiteiten los. Dit betekent dat het maximaal aantal van 75 personen in één ruimte binnen Fontys wordt losgelaten per 25 september aanstaande.
Het dragen van mondkapjes is vanaf 25 september aanstaande niet meer verplicht in Nederland, behalve in het OV. In lijn met deze versoepeling is het dragen van mondkapjes bij verplaatsing in onze gebouwen en bij verplaatsingen bij toetsen ook niet meer verplicht per 25 september aanstaande. Natuurlijk mogen studenten en medewerkers mondkapjes blijven dragen wanneer zij dit willen.
Al eerder lieten we binnen het onderwijs de anderhalve meter-maatregel los. Ook dat was even wennen en zorgde bij een aantal medewerkers en studenten voor gevoel van onveiligheid en angst. Nu overal in de samenleving de anderhalve meter wordt losgelaten, zullen die gevoelens niet minder worden. Daarom de oproep: anderhalve meter afstand houden hoeft niet meer, maar is nog steeds wel verstandig. Geef elkaar de ruimte en respecteer elkaar.
Update - 17 augustus 2021 -
Het kabinet heeft op 13 augustus besloten dat studenten en medewerkers vanaf 30 augustus aanstaande geen anderhalve meter afstand meer hoeven te houden op locaties in het mbo, hbo en wo. Hiermee komt een einde aan een lange periode, waarin slechts zeer beperkt onderwijs op locatie heeft kunnen plaatsvinden.
Het loslaten van deze maatregel betekent dat de beperkingen voor onderwijs op locatie grotendeels wegvallen. Wel blijft in ieder geval tot 20 september aanstaande een aantal aanvullende maatregelen/ aanvullend beleid van kracht om de verspreiding van het coronavirus op de campussen zo veel mogelijk te voorkomen. Het dragen van mondkapjes binnen alle onderwijsgebouwen blijft verplicht bij verplaatsingen, bijvoorbeeld tussen onderwijsactiviteiten en bij praktijklessen, alsook de basis hygiëne-en gezondheidsrichtlijnen en de aangegeven looproutes om de contacten tussen studenten tijdens het verplaatsen tussen onderwijsactiviteiten zoveel mogelijk te beperken. Fontys zorgt voor het regelmatig en goed ventileren van ruimtes. Daarbij baseren we ons op de geldende adviezen van het RIVM.
Kijk op fontys.nl/corona voor meer informatie over de coronamaatregelen en de start van het nieuwe studiejaar.
Update - 21 juli 2021 -
De vakantie is in zicht. Tijdens de zomerperiode (26 juli t/m 22 augustus) zullen we hier geen updates plaatsen. Wil je weten hoe het zit met het laatste coronanieuws binnen Fontys? Kijk dan op fontys.nl/corona. Updates over de introductie zijn te vinden op fontys.nl/goedestart (voltijd) en fontys.nl/goedestartpro (deeltijd, masters). Mochten er belangrijke ontwikkelingen zijn, dan brengen we je hier uiteraard via verschillende kanalen van op de hoogte.
Update - 2 juli 2021 -
De overheid kondigt meer versoepelingen aan, de mogelijkheden om te reizen worden ruimer. Dat is heel goed nieuws en biedt een aangenaam perspectief voor de zomervakantie en de periode daarna. We belichten twee onderwerpen: mondkapjes en zelftesten, die onze aandacht nu vragen. Lees meer.
Update - 3 juni 2021 -
We verwachten dat aan de start van het nieuwe studiejaar een zeer groot deel van de bevolking is gevaccineerd. Dit maakt het mogelijk veel corona-maatregelen af te schalen, maar alle maatregelen volledig loslaten is niet mogelijk. Wat betekent dit voor leren en werken bij Fontys? Je leest het in update 50: Blendend leren en blended werken in het nieuwe studiejaar
Update - 1 juni 2021 -
Met de inzet van zelftesten kunnen coronabesmettingen snel opgespoord worden. We dragen door ons regelmatig te testen bij aan het terugdringen van het virus. Zo creëren we een veilige omgeving om te studeren en te werken bij Fontys. Heb jij je zelftest vandaag al gebruikt? Lees meer.
Update - 10 mei 2021 -
Zoals aangekondigd wil de overheid het preventief testen door middel van zelftesten aanbieden aan studenten en medewerkers in het hoger onderwijs. Dit is een aanvulling op de bestaande corona-maatregelen. Met de inzet van zelftesten kunnen coronabesmettingen snel opgespoord worden. We dragen door ons regelmatig te testen bij aan het terugdringen van het virus. Zo creëren we een veilige omgeving om te studeren en te werken bij Fontys.
De introductie van deze zelftesten zijn geen voorwaarde voor meer fysiek onderwijs of werken op locatie. Het doen van een zelftest is vrijwillig. Het wordt niet door Fontys gecontroleerd. Daarom ook blijft het naleven van de geldende basismaatregelen van belang.We doen een beroep op je verantwoordelijkheidsgevoel. Doe steeds als je naar Fontys komt, een zelftest. Er wordt uitgegaan van één keer in de week doen van een zelftest. De testen zijn preventief, bedoeld voor als je geen klachten hebt. Heb je wel klachten of ben je in contact geweest met een besmet persoon, dan ga je naar de GGD teststraat. Is je zelftest negatief dan ben je van harte welkom. Is je zelftest positief dan moeten we je vragen om naar de GGD te gaan om je te laten testen. Je blijft dan thuis totdat je de uitslag van de GGD hebt.
Bestellen
Het portaal waar je de zelftests gratis kunt bestellen is online. Ga daarvoor naar www.zelftestonderwijs.nl. Je kunt met je Fontysaccount inloggen en de tests bestellen. Deze worden toegestuurd naar het adres dat jij invult. Bij de zelftests vind je een instructie hoe deze te gebruiken. Op www.zelftestonderwijs.nl lees je meer informatie.
Hartelijk dank voor je medewerking.
Update - 30 april 2021 -
Vanaf 26 april zijn alle mediatheken weer open. Studenten kunnen er terecht voor het uitlenen en terugbrengen van studiemateriaal aansluitend op de ingeroosterde (les)momenten op locatie en voor het reserveren van een plek voor zelfstudie (indien mogelijk in betreffende mediatheek). Openingstijden zijn in veel gevallen aangepast, actuele informatie van de mediatheken vind je hier.
Update - 22 april 2021 -
We zijn ontzettend blij dat we met ingang van maandag 26 april, het begin van blok 4, jullie weer gemiddeld één keer per week op locatie kunnen ontvangen.
Zelftesten
De overheid wil het preventief testen door middel van zelftesten aanbieden aan studenten en medewerkers in het hoger onderwijs. Dit is een aanvullend instrument op de bestaande corona-maatregelen. Met de inzet van zelftesten kunnen coronabesmettingen snel worden opgespoord. Door je regelmatig te testen draag je bij aan het terugdringen van het virus en creëren we een veiligere omgeving bij Fontys.
Op het moment dat de bestelmogelijkheid op www.zelftestonderwijs.nl er is, ontvang je een mail van ons. Dat is naar verwachting in de eerste week van mei. Nu staat daar al achtergrondinformatie en veel gestelde vragen en antwoorden. De zelftests zijn kosteloos te bestellen met je Fontysaccount en worden thuis bezorgd. De tests zijn te bestellen door álle studenten en medewerkers.
Coronamaatregelen blijven van kracht
Zelftesten zijn een extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Om de versoepelingen te kunnen doorvoeren is het belangrijk dat iedereen ook de geldende coronamaatregelen blijft volgen. Dit betekent onder meer dat we nog steeds 1,5 meter afstand houden, dat mondkapjes verplicht blijven en dat je alleen naar locatie komt als de uitkomst van de zelftest negatief is. Heb je klachten of is de uitslag van je zelftest positief, laat je dan testen door de GGD. Zie het handelingsprotocol in de bijlage en voor meer informatie.
Praktijkonderwijs en kwetsbare studenten
Voor praktijkonderwijs blijft de uitzonderingssituatie van kracht; dit vindt indien mogelijk plaats op locatie. Dit geldt ook voor kwetsbare studenten; zij konden al gebruik maken van bepaalde faciliteiten op locatie en dat blijft zo.
Update - 30 maart 2021 -
Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van 23 maart helaas geen versoepelingen aangekondigd voor het hoger onderwijs. Heel jammer en tegelijkertijd begrijpelijk. Het aantal besmettingen en ook het aantal ziekenhuisopnames laat zien dat we in de aangekondigde ‘derde golf’ zitten. Wel bood zowel de minister-president als de minister van Volksgezondheid, Sport en Welzijn een klein beetje perspectief door aan te kondigen dat studenten in het hoger onderwijs mogelijk vanaf 26 april meer fysiek onderwijs kunnen krijgen. Lees meer op fontys.nl/corona.
Update - 22 januari 2021 -
Gisteren kwam het bericht dat de Tweede Kamer instemde met het instellen van een avondklok in Nederland van 21.00 tot 04.30 uur.
Voor een aantal groepen waarvoor geldt een uitzondering op de avondklok. Een van deze uitzonderingen betreft studenten die een reeds gepland (praktijk)examen of tentamen moeten maken, of hebben gemaakt. Deze studenten krijgen een vrijstelling om na 21.00 uur op straat te zijn en te reizen maar moeten daarvoor wel een eigen verklaring, een verklaring van de onderwijsinstelling en hun identiteitsbewijs bij zich hebben. De verklaring van Fontys wordt bij deelname aan de toets uitgereikt aan de student.
De geplande tentamens, ook die in de avonduren, gaan dus gewoon door zoals gepland in het rooster.
Update - 13 januari 2021 -
De tentamens van periode 2 gewoon doorgang zullen vinden zoals gepland. Uiteraard zullen we ook dit keer alle benodigde maatregelen in acht nemen zoals anderhalve meter afstand houden, looproutes in het gebouw en is handonstmettingsmiddel beschikbaar.
Nadere berichtgeving omtrent het werkplekleren volgt begin volgende week.
Update - 15 december 2020 -
Online onderwijs
In deze fase van lockdown wordt alleen nog online onderwijs aangeboden. Vanaf 16 december tot en met in ieder geval 17 januari vinden er geen fysieke onderwijsactiviteiten plaats. Het online onderwijs geldt voor iedereen met enkele specifieke uitzonderingen:
- Kwetsbare studenten
- Praktijkonderwijs
- Toetsing en examens
De uitzonderingen gelden uiteraard ook voor onderwijs dat op externe locaties wordt verzorgd. Alle gebouwen blijven hiervoor open en ook de faciliteiten die online onderwijs mogelijk maken (studio’s e.d.) blijven beschikbaar.
Kwetsbare studenten
Zelfstudie of groepswerk op locatie is ook niet meer toegestaan. Studenten die vanwege bijzondere persoonlijke omstandigheden thuis niet in de gelegenheid zijn om goed te kunnen studeren of om een andere reden kwetsbaar zijn, blijven welkom. Zij bespreken dit met hun studieloopbaanbegeleider. Deze studieloopbaanbegeleider maakt die afweging en er wordt gewerkt met reservering.
Praktijkonderwijs
Praktijkonderwijs is onderwijs waarvoor voorzieningen op locatie nodig zijn, zoals in laboratoria, werkplaatsen en oefenruimtes. Het gaat om onderwijs wat écht niet online kan worden aangeboden. We vragen je de randen van deze definitie niet op te zoeken en je gezond verstand te gebruiken.
Toetsen
De toetsroosters blijven ongewijzigd. De meeste toetsen zijn al online en de toetsen die op locatie zijn gepland, mogen daar gewoon worden afgenomen.
Klik hier voor de volledige update.
Update - 18 november 2020 -
Geen fysieke studiekeuzeactiviteiten op locatie tot eind januari
Deze week staat in het teken van online kennismaken bij Fontys. Zo’n 10.000 deelnemers hebben zich aangemeld voor een van de online studiekeuzeactiviteiten. Alle studiekeuzeactiviteiten zullen de komende periode online plaatsvinden, in ieder geval tot eind januari.
Kijk voor meer informatie op fontys.nl/corona.
Update - 9 november 2020 -
Tijdens de persconferentie dinsdagavond 3 november kondigde het kabinet geen aanvullende maatregelen aan voor het hoger onderwijs. Mogelijk volgen er later wel additionele maatregelen in de regio’s waar het aantal besmettingen meer dan gemiddeld hoog is.
De bibliotheken in Nederland zijn dicht, maar dit geldt niet voor de Fontys mediatheken, deze blijven open. Fysieke studiekeuzeactiviteiten, zoals meelopen en proefstuderen, in de maanden oktober en november kunnen helaas niet op locatie plaatsvinden.
Reizen naar het buitenland wordt half januari 2021 afgeraden. Reis je in de kerstvakantie desondanks toch naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat je bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine moet en je dus niet kunt deelnemen aan fysieke onderwijsactiviteiten.
Kijk voor meer informatie op fontys.nl/corona.
Update - 16 oktober 2020 -
Voor ieders gezondheid is het dragen van een mondkapje vanaf 26 oktober verplicht wanneer je je in de Fontysgebouwen verplaatst in de gangen, op de trappen en in de toiletten. Dit geldt ook voor (les)situaties waarin de 1,5 meter afstand niet kan worden gewaarborgd.
Kijk voor meer informatie op fontys.nl/corona.
Update - 1 oktober 2020 -
Aansluitend op het overheidsbeleid worden ook bij Fontys de maatregelen om de verspreiding van covid-19 te voorkomen aangescherpt. De maatregelen gaan per direct in en gelden tot 20 oktober, maar we houden er rekening mee dat deze maatregelen langer van kracht zullen zijn.
- Wij adviseren studenten en medewerkers dringend om vanaf 1 oktober mondkapjes te dragen bij verplaatsingen in de Fontysgebouwen. Als je op je werkplek of in het lokaal zit, op anderhalve meter afstand van anderen, mag het mondkapje af. Hiermee dragen we bij aan elkaars veiligheid en gezondheid.
- Voor medewerkers is vanaf nu thuiswerken weer de norm. Voor docenten betekent dit dat zij alleen naar Fontys komen voor het geven van onderwijs.
- Voor onderwijsactiviteiten geldt geen maximumaantal aanwezigen, voor alle andere activiteiten geldt dit wel. Fontys wil op dit moment enkel onderwijsactiviteiten toestaan.
- Er zullen in oktober en november geen fysieke voorlichtingsactiviteiten plaatsvinden.
Lees het hele nieuwsbericht op fontys.nl/corona.
Update - 19 mei 2020 -
Vanaf vrijdag 13 maart werd er geen onderwijs meer verzorgd op de verschillende Fontyslocaties, dus ook niet bij de Nieuwste Pabo. Nadat de gebouwen van Fontys ruim twee maanden gesloten waren, is 15 juni het moment aangebroken dat de deuren – zeer geleidelijk en gedeeltelijk – weer open gaan. Maar let op: dat is alleen voor toetsen en onderwijsactiviteiten die niet online kunnen plaatsvinden. Kijk ook altijd op fontys.nl/corona voor het laatste nieuws of op je studentenportal.
Update - 15 april 2020 -
‘Informatie over instroom in de pabo per 1 september 2020
De maatregelen ter bestrijding van het coronavirus zijn ten minste tot en met 28 april van kracht. Deze maatregelen hebben invloed op de afname van de toelatingstoetsen. Zo zijn de toelatingstoetsen van het toetsvenster van eind maart/begin april niet doorgegaan. Hierover zijn studenten geïnformeerd via www.goedvoorbereidnaardepabo.nl en, als ze zich voor de toets in hadden geschreven, via een persoonlijke mail.
Bovengenoemde situatie kan mogelijk leiden tot onduidelijkheid over de instroom in de pabo per 1 september 2020. Lukt het om in de resterende toetsvensters voor 1 september de toetsen te maken en succesvol af te ronden? Over deze situatie wordt tussen de hogescholen en met het ministerie van OCW gesproken. Het uitgangspunt hierbij is dat mogelijke belemmeringen voor de start van de pabo worden weggenomen, maar dat de toelatingstoetsen wel op enig moment worden behaald om aan de pabo (verder) te studeren. We gaan er vooralsnog vanuit dat de toetsvensters van juni, juli en augustus doorgaan. Zodra aanvullende informatie bekend is, wordt deze zo snel mogelijk gedeeld.’
Update - 20 maart 2020 -
GEBOUW FONTYS SITTARD VOLLEDIG GESLOTEN VANAF VRIJDAG 20 MAART 2020
We zien geen redenen om de deuren van ons gebouw in Sittard op dit moment open te houden. Daarom sluiten we, net als Fontys Venlo, vanaf vrijdag 20 maart de deuren. Andere gebouwen van Fontys werden eerder al gesloten. Toegang tot een beperkt aantal gebouwen van Fontys is enkel en alleen voor medewerkers die óf bezig zijn met digitalisering van het onderwijs óf cruciale werkzaamheden verrichten. Lees hier meer over op fontys.nl/corona.
AANMELDDATUM STUDIE AAN HBO VERSCHOVEN NAAR 1 JUNI
Het overleg donderdagmiddag 19 maart tussen de Vereniging Hogescholen en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Van Engelshoven heeft over een aantal zaken, voor studenten en toekomstige studenten, helderheid gebracht.
Zo is afgesproken dat alle hogescholen in principe het Bindend Studieadvies voor huidige eerstejaarsstudenten uitstellen tot het einde van hun tweede studiejaar (collegejaar 2020/2021).”Ik ben blij dat hierover duidelijkheid is gekomen voor onze studenten”, zegt Joep Houterman, voorzitter van het College van Bestuur van Fontys. Zij hebben veel vragen over de gevolgen van de coronacrisis voor hun studie. Met deze afspraak helpen we eerstejaarsstudenten die mogelijk niet het benodigde aantal punten of de gewenste resultaten behalen, enige zekerheid en rust. We gaan kijken hoe we deze afspraak binnen Fontys vormgeven”.
Naast het uitstellen van het BSA is ook afgesproken dat de aanmelddatum voor een studie aan het hbo wordt verschoven van 1 mei naar 1 juni 2020. Zo krijgen eindexamenkandidaten meer tijd om hun studiekeuze te maken. “Het is goed dat aankomende studenten zo meer tijd krijgen om zich te oriënteren, hulp te vragen bij hun studiekeuze, kennis te maken met Fontys/de Nieuwste Pabo, onze studenten en medewerkers. Online natuurlijk! Er is de laatste week keihard gewerkt om voor onze aankomende studenten een online omgeving in te richten waar zij niet alleen informatie over de opleidingen vinden, maar ook hun vragen kunnen stellen via WhatsApp’. Binnenkort ontvangen onze potentials bericht met de uitnodiging deze online omgeving te bezoeken."
In de Kamerbrief die de minister naar de Tweede Kamer stuurde, staan ook de gemaakte afspraken en intenties ten aanzien van de financiële situaties van studenten door de coronacrisis. Ook daarover zijn veel vragen bij studenten. Hierover komt later meer informatie.
Update - 16 maart 2020 -
Alle scholen in Nederland blijven van 16 maart tot 6 april 2020 dicht, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De scholen en kinderdagverblijven blijven alleen open voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten. Zo kunnen die ouders gewoon aan het werk blijven.Dat heeft het kabinet besloten na overleg met de organisaties in het onderwijs. Natuurlijk heeft dit effect op ons werkplekleren. De effecten van deze beslissing op jullie studievoortgang brengen wij morgenochtend in beeld, ook in overleg met de examencommissie. Daarnaast zijn we gestart met een nieuwe begeleiding- en toetsplanning. Nadere informatie volgt via de portal, deze website, Instagram en Facebook.
Voor informatie over het coronavirus zie ook www.fontys.nl/corona (deze informatie geldt voor zowel Fontys- als Zuyd-studenten)
Update - 12 maart 2020 -
In een kamerbrief die minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft verstuurd aan de Tweede Kamer roept hij het hoger onderwijs in Nederland op om tot eind van de maand alleen nog onderwijs op afstand aan te bieden. Voor de Nieuwste Pabo betekent dit dat we met onmiddellijke ingang – vanaf vrijdag 13 maart - geen onderwijs (en tentamens) op onze locaties verzorgen. De Fontysgebouwen zijn vrijdag nog wel geopend voor medewerkers. Studenten kunnen hun benodigde spullen komen ophalen.
Voor de Nieuwste Pabo staat de studievoortgang van onze studenten op de eerste plaats. We zullen ons uiterste best doen om met alternatieven te komen om de studenten zo weinig mogelijk hinder te laten ondervinden van deze maatregel.
Op dit moment kunnen we echter alle gevolgen van dit besluit nog niet overzien. Vrijdagmiddag 13 maart zullen we in een volgende update verder ingaan op de details en gevolgen van deze maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus in Nederland.
Blijf ook via onze social media op de hoogte! Volg ons op Instagram of Facebook.