Werkplekleren in het 'nieuwe normaal'
Vierdejaars studente Luca was bezig met haar afstudeerstage, toen de regering op 15 maart besloot dat de scholen dicht gingen in verband met het coronavirus. Ze was dan ook erg blij toen uit de persconferentie bleek dat ze op 11 mei weer mochten starten.
Luca: “Ik loop mijn afstudeerstage op basisschool Lahrhof in Sittard. Op 4 mei hadden wij al een teamvergadering gepland staan op Microsoft Teams. Gedurende deze dag hebben we besproken hoe we het onderwijs zouden gaan organiseren. Eerst hebben we met het gehele team afspraken gemaakt en vervolgens zijn we per bouw gaan kijken hoe we het onderwijs zouden gaan organiseren. Binnen Lahrhof is er voor gekozen om op maandag en donderdag cohort 1 te laten komen en op dinsdag en vrijdag cohort 2. Op de woensdag werken de leerlingen vanuit thuis en kunnen zij een afspraak plannen op MS Teams wanneer zij begeleiding nodig hebben van de leerkracht. In welk cohort een leerling zit, is afgestemd op eventuele broertjes en zusjes. Bijvoorbeeld een leerling uit mijn klas heeft twee zusjes, dus zij zitten allemaal in cohort 2. Zo voorkomen we dat ouders alsnog meerdere dagen in de week de kinderen naar school moeten brengen. Ondanks dat de ouders de leerlingen naar school brengen, is het voor hen niet toegestaan om het schoolplein op te komen. We willen namelijk de anderhalve meter afstand kunnen garanderen. De leerlingen lopen via vooraf bedachte routes zelfstandig de school in. Alleen de kleuters worden via een speciale looproute afgezet op het schoolplein waar ze door de leerkracht worden opgehaald om samen naar binnen te lopen.
Alles op veilige afstand
In de klas hebben we de tafels in een U-vorm gezet. Dit is ook te zien op de foto. Hierdoor kan ik als leerkracht aan de binnenkant van de tafels blijven om op een veilige afstand het werk van de leerlingen te kunnen bekijken en eventueel te helpen. De leerlingen moeten anderhalve meter afstand van mij houden en wanneer zij binnenkomen, pauze hebben of naar de wc zijn geweest, wordt verwacht dat zij de handen wassen. Daarnaast moeten de leerlingen voor de grote pauze de tafels desinfecteren met een poetsmiddel en papier. In het begin was dit even wennen voor zowel de leerlingen als mij, maar momenteel gaat dit vanzelf. De afstand bewaren is nog het moeilijkste. Ook met de andere leerkrachten merk ik dat je toch snel bij elkaar in de buurt komt. We mogen niet in de lerarenkamer eten om besmettingsgevaar te voorkomen. Dit is niet altijd even leuk, aangezien het kunnen kletsen met collega’s ook wel degelijk voor ontspanning zorgt. In de pauze zitten we dus nu in de gang met een ruime afstand van elkaar. In de klas alleen zitten eten is namelijk ook zo saai.
Weer even wennen
De eerste schooldag na de lockdown voelde net als een nieuw schooljaar met dezelfde zenuwen. Aangezien de leerlingen dit ook zo ervaarden, ben ik eerst rustig gestart door met de leerlingen te praten over de lockdown en hoe zij dit ervaren hebben. Over het algemeen zijn de leerlingen erg blij om terug op school te zijn en hun vrienden en vriendinnen weer te kunnen zien. Alleen het vroege opstaan was even moeilijk. Ondanks dat ze eerder op moeten staan, weer meer werk moeten doen en minder pauzemomenten hebben, gaven de leerlingen wel aan het fijn te vinden dat hun leven weer een beetje de oude structuur kreeg en dat het leven weer als ‘gewoon’ voelt."