ticket naar de toekomst
Ticket naar de toekomst
De integrale aanpak via STEM II
Ambitie en doel
Het stem II project is een breed samenwerkingsproject op het gebied van wetenschap en technologie in het primair onderwijs. Dit project wordt uitgevoerd door 7 schoolbesturen in Zuid-Limburg, Adelante, Innovo, Kindante, Komleren, Mosalira, Movare en Triade.STEM staat voor: Science, technology, engineering & mathematics. Door STEM II stimuleren en creëren we een nieuwsgierige, onderzoekende en ontwerpende houding bij leerlingen en leerkrachten. Hierbij horen ook de 21 eeuwse vaardigheden.
Belangrijkste les
Binnen het STEM II project spreken we van wetenschap, technologie en samenleving (WT&S). Dit gebruiken we als middel om te komen tot de nieuwschierige grondhouding die nodig is voor O&O-leren. Daar is wel lef voor nodig. Loslaten van oude patronen. Ingewikkeld voor veel leerkrachten. Inspireren, faciliteren, ondersteunen en professionaliseren zijn de sleutelwoorden in dit proces.
Uitdaging
STEM II omvat een 4-jarig traject en is op een 40-tal basisscholen ‘op stoom’. Een traject van lange adem. Leerkrachten, directies,colleges van bestuur en leden van de projectgroep op één lijn krijgen blijft een uitdaging. Visievorming en dit verankeren in de beleidsplannen met lange en korte termijn doelstellingen is voorwaarde voor het slagen van STEM II. Groepsleerkrachten eigenaar maken van het project door zelf mee te denken, zelf voor te bereiden en zelf te doen, is het doel in het huidige projectjaar. Een grote stap voor veel collega’s.
Aanpak
Het project kent diverse fases. Een adoptiefase, een implementatiefase en een borgingsfase. Hiervoor is een projectorganisatie ingericht. De projectgroep werkt strategisch samen met de Nieuwste Pabo en Maastricht University. Daarnaast wordt samengewerkt met het VO om een doorlopende leerlijn naar het vervolgonderwijs te realiseren. Het bedrijfsleven is ook een belangrijke partner in dit project, scholen en bedrijven leren van elkaar in echte praktijk- gerichte contexten. Gedurende het STEM II project worden leerkrachten gestimuleerd en geprofessionaliseerd om op het vlak van wetenschap en technologie, talenten en vaardigheden van kinderen te helpen ontplooien. Het project vindt dichtbij de leerkracht en leerling in de eigen school en in het eigen klaslokaal plaats.
Resultaat
STEM II is gedurende 2 jaar gegroeid van project naar beweging. Binnen de 7 samenwerkende schoolbesturen staat WT&S en O&O-leren op de agenda. Bestuurders stemmen af en werken samen. Er vindt structurele kennisdeling plaats tussen de scholen. Samen met de strategische partner De Nieuwste Pabo zijn er opleidingstrajecten op maat ontwikkeld. De brede evaluaties na monitoring van het project zijn erg positief. Mede door STEM II ontstaan er nieuwe samenwerkingsverbanden met VO-scholen, musea en kenniscentra. Het zegt eigenlijk al genoeg dat er minimaal 30 scholen in de regio op de wachtlijst staan om te kunnen starten met STEM II.
Nieuwsgierig naar STEM II en de aanpak in Zuid-Limburg? Neem contact op met Fons Vossen, coördinator Kiezen-voor-Technologie Zuid-Limburg en projectleider STEM II: f.vossen@kindante.nl