aanbod
De Nieuwste Pabo biedt professionals een aantrekkelijk en gevarieerd pakket aan post HBO-opleidingen en cursussen voor HBO-docenten en leraren in het primair onderwijs.
Vol van lezen - specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs 2018-2019
Deze cursus, aangeboden in samenwerking met Stichting Lezen, leidt op tot specialist jeugdliteratuur in het basisonderwijs
Gevalideerd door Register Leraar.nl, 104 RU.
Lesdag
Woensdag (14.00-17.00 uur)
Data worden nog bekend gemaakt.
Locatie
De Nieuwste Pabo, Mgr. Claessensstraat 4, Sittard
Een in company traject behoort tot de mogelijkheden.
Contact
Lilian Roosjen (docent Nederlands), lilian.roosjen@denieuwstepabo.nl
Inhoud
Inleiding
In de praktijk wordt het leesonderwijs steeds technischer. Kinderen leren (technisch en begrijpend) lezen, maar worden steeds minder een lezer. Daar wordt het taalonderwijs niet beter van! De steeds grotere aandacht voor expliciet woordenschatonderwijs wordt deels ook veroorzaakt doordat kinderen de rijke taal in boeken in toenemende mate missen. Rijke voorbeeldtaal helpt bij het verwerven van een goede mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid!
Er is uitgebreide aandacht voor het inzetten van jeugdliteratuur bij het helpen vormen van een open, kritische en nieuwsgierige blik op de wereld.
Voorwaarde voor deelname
- Je hebt de Pabo afgerond en bent werkzaam als leerkracht of hebt de mogelijkheid om praktijkonderzoek te doen op een reguliere basisschool of speciaal onderwijsschool (4-12 jaar).
- Je hebt de opleiding tot Bibliothecaris afgerond.
Doel
Na afronding van de cursus ben je in staat kinderboeken te gebruiken voor taal- en leeswerkvormen.
Je kunt medecollega’s adviseren om op een goede structurele manier schoolbreed met jeugdliteratuur (0-16 jaar) aan de slag te gaan.
Doelgroep
Leerkrachten, leescoördinatoren en bibliotheekmedewerkers die jeugdliteratuur een waardevolle plek kunnen geven binnen het onderwijs.
Inhoud
Tijdens de bijeenkomsten wordt getoond hoe de inzet van kinderboeken een meerwaarde kan hebben boven het reguliere methodische werken. Aan bod komen in gevarieerde werkvormen o.a. literatuureducatie, technisch en begrijpend lezen, schrijven (stellen), mondelinge taalvaardigheid, kennis van actuele jeugdliteratuur, didactiek bij woordenschat-ontwikkeling.
Huiswerkopdrachten bestaan o.a. uit het lezen van (recente) boeken uit het boekenpakket, het maken van analyses van de gelezen boeken, het lezen van artikelen en de theorie uit het Handboek Open Boek. Tevens worden korte onderzoeken gedaan binnen de (eigen) basisschool en het ontwerpen van lesactiviteiten.
Studiebelasting
Studiecontacttijd is 33 uur: 11 bijeenkomsten van 3 uur, één bijeenkomst per 3-4 weken.
Zelfstudie is 33 uur: 3 uur per bijeenkomst, doornemen literatuur en het maken van praktijkopdrachten.
Totale studiebelasting is 66 uur.
Kosten
Worden nog bekend gemaakt. Zijn inclusief een boekenpakket waarin ongeveer twintig kinderboeken zijn opgenomen, twee studieboeken, een cursusmap en aanvullende studiematerialen.
Deelnemers
Minimaal 14 en maximaal 16
Lesdag
Woensdag (14.00-17.00 uur)
Data worden nog bekend gemaakt.
Aanwezigheidsnorm is minimaal 80 %.
Locatie
De Nieuwste Pabo, Mgr. Claessensstraat 4, Sittard
Een in company traject behoort tot de mogelijkheden.
Contact
Lilian Roosjen (docent Nederlands), lilian.roosjen@denieuwstepabo.nl
Inschrijven
Via de website van de Nieuwste Pabo.