Toelatingstoetsen
Toelatingstoetsen en instroom onder voorwaarden
Heb je géén vwo-diploma of hbo-diploma (een AD diploma geeft ook geen vrijstelling)? Dan moet je aan strengere toelatingseisen voldoen. Je moet genoeg kennis hebben van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.
Voor de start van de pabo hebben studenten één kans per vak om de toelatingstoets te maken. Studenten moeten gebruik maken van deze kans per vak, de uitslag van deze toetsen geeft studenten namelijk informatie over de beheersing van de vereiste kennis. Daarnaast is deze informatie nodig om gerichte ondersteuning te bieden ter voorbereiding op de toetsing in het eerste jaar van inschrijving. Studenten hebben namelijk ook in het eerste jaar van inschrijving op de pabo nog de mogelijkheid om aan de extra toelatingseisen te voldoen.
Als de toelatingstoetsen voor de start nog niet succesvol zijn afgerond, dan mag de student wel beginnen met de pabo, maar moet dan in het eerste jaar van inschrijving alsnog voldoen aan de extra toelatingseisen. De student heeft hier twee kansen voor per vak. Als de toetsen voor een of meerdere vakken niet worden behaald, dan moet de student de opleiding alsnog verlaten. Klik hier voor de laatste informatie omtrent de toelatingstoetsen.
Toetsvenster
- digitale toets: 60 meerkeuzevragen per vak.
- toetsduur: 90 minuten per toets (120 minuten als je een dyslexieverklaring hebt en de dyslexie-variant van een toets boekt).
- een behaald certificaat is 5 jaar geldig, ook met terugwerkende kracht.
__________________________________________________________________________________________________________
Aanmelden voor toelatingstoetsing
Je ontvangt van de pabo waar je bent aangemeld de link naar het boekingssysteem. Klik hier om je in te schrijven voor de cito toelatingstoetsen. Belangrijk: je bent als aspirant pabo-student zelf verantwoordelijk voor het plannen van deze toelatingstoetsen.
- Wanneer:
- een afname kun je vanaf 90 dagen vóór de toetsdatum boeken
- je hoeft niet alle toelatingstoetsen in dezelfde toetsperiode te maken; dat mag gespreid
- je mag meerdere toelatingstoetsen op één dag na elkaar plannen
- je mag niet meerdere toetsen op dezelfde dag op hetzelfde tijdstip plannen - Waar: je mag toelatingstoetsen op iedere locatie maken, resultaten zijn landelijk geldig (je mag de toetsen dus maken op een andere pabo dan waar je de opleiding wilt volgen)
- Aangemeld? een aanmelding is gelukt, als je een (automatische) mailbevestiging hebt ontvangen en over een boekingsnummer beschikt
- Heb je meer aanmeldingen dan het voor jou toegestane aantal toetskansen, dan wordt het teveel aan aanmeldingen door Cito geannuleerd omboeken van datum/toetslocatie is mogelijk tot 8 dagen van tevoren
- No show is een geboekte toetsafname waar je zonder bericht niet aanwezig bent geweest. Een no show telt als toetskans
- Ziekmelding: vóór begin van de afname melden via toelatingstoetspabo@cito.nl.
Uitslag
De uitslag – “geslaagd”, “onvoldoende” of “ruim onvoldoende” – volgt per post. Aanstaande pabo-studenten met een onvoldoende of ruim onvoldoende uitslag krijgen in de uitslagbrief van de niet behaalde toelatingstoets feedback per domein.
Er is voor toelatingstoetsen geen inzagemogelijkheid
De toelatingstoetsen-pabo zijn geen (openbare) examens dus je hebt geen inzagemogelijkheid. Wel krijg je een terugkoppeling per domein, zodat je kunt zien op welke onderdelen je nog te kort komt
__________________________________________________________________________________________________________________________
Vragen
Mocht je over de inschrijving voor de toelatingstoetsen een specifieke vraag hebben, lees dan eerst de antwoorden op de veelgestelde vragen door. Mocht dit onvoldoende duidelijkheid bieden, mail dan CITO via toelatingstoetspabo@cito.nl.