vrijstellingen
Op basis van vooropleiding en ervaring zijn de volgende vrijstellingen of versnellingen mogelijk.
HBO /WO (bachelor)
- Een student met minimaal HBO-vooropleiding krijgt 30 EC vrijstelling voor profileringsleeruitkomsten.
- Een student met daarnaast een aanverwante HBO-opleiding (lerarenopleiding, pedagogiek, sociaal-pedagogische hulpverlening) krijgt nog een keer 30 EC vrijstelling voor profileringsleeruitkomsten. Ook krijgt deze student vrijstelling voor ‘onderzoekend vermogen’ (15 EC), hetgeen onderdeel is van de universele leeruitkomsten. Een student met een aanverwante HBO-opleiding heeft naast vooropleiding ook ervaring opgedaan, waardoor versnelling mogelijk is. Hij kan ontwikkeld materiaal, mits dit voldoet aan bepaalde eisen, inbrengen als onderdelen van zijn portfolio.
- Een student met een andere HBO-vooropleiding (dan lerarenopleiding, pedagogiek, SPH), die veel verwantschap toont op pedagogisch/(vak)didactisch/inhoudelijk vlak in combinatie met specifieke, relevante en substantiële werkervaring met kinderen op scholen, krijgt vrijstelling voor 30 EC profileringsuitkomsten. Deze student krijgt vrijstelling voor 15 EC Onderzoekend vermogen indien binnen het eerder verrichte onderzoek kansrijke alternatieve handelswijzen in kaart zijn gebracht m.b.t. het eigen pedagogisch/(vak)didactisch handelen en van collega’s, en waarbij de inhoud betrekking heeft op een pedagogisch/(vak)didactisch/-inhoudelijk vraagstuk in de beroepspraktijk (betrekking hebbende op de leeftijd van de doelgroep tussen 0 en 18 jaar).
HBO (AD PEP)
- Een student met een AD PEP vooropleiding krijgt vrijstelling voor 45 EC vrijstelling voor de profileringsuitkomsten. Indien deze de educatieve specialisatie onderwijs heeft behaald, krijgt deze ook vrijstelling voor 30 EC van de universele leeruitkomsten uit de propedeuse.
- Daarnaast kunnen AD PEP-studenten ervaringen en producten inbrengen bij andere leeruitkomsten hetgeen kan leiden tot een versnelling in de opleiding (ter waarde van 15 studiepunten). De student kan t.b.v. het aantonen van de
- Pabospecifieke Leeruitkomst ‘Vakinhoudelijk en vakdidactisch portfolio’ uit de propedeuse onderdelen inbrengen vanuit het ‘ontwerpen, begeleiden en evalueren van een lessenreeks’ bij de AD PEP;
- Universele Leeruitkomsten ‘Omgaan met de groep en groepsdynamiek’ en ‘het Leveren van maatwerk en optimaliseren van talentontwikkeling’ uit de postpropedeuse onderdelen inbrengen vanuit de AD PEP opleiding.
MBO
- Vrijstelling voor HBO-niveau is niet mogelijk op basis van MBO-niveau. Versnelling is mogelijk door opgedane ervaring in het werken op scholen. Vlieguren maken is immers van belang in het onderwijs. Dit kan afhankelijk van de persoon en de mate van de ervaring leiden tot het sneller eigen maken en kunnen tonen van leeruitkomsten.
Overige
- Versnelling is voor alle studenten mogelijk als meer uren per week gemaakt kunnen worden. Als het mogelijk is om meerdere dagen stage te lopen i.p.v. de ene verplichte dag, dan draagt dat bij aan de ontwikkeling als leraar.
Vrijstellingen kunnen bij de start van de opleiding aangevraagd worden via de examencommissie en/of het bedrijfsbureau.
examencommissie
De examencommissie is het orgaan dat op objectieve en deskundige wijze vaststelt of een student voldoet aan de voorwaarden die de onderwijs- en examenregeling (OER) stelt ten aanzien van kennis, inzicht en vaardigheden die nodig zijn voor het verkrijgen van een graad. Dit staat in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, de WHW (artikel 7.12).
Iedere student kan zich wenden tot de examencommissie in verband met zaken die het onderwijs, de toetsing, het studieadvies en de studievoortgang betreffen. De examencommissie buigt zich over verzoeken om vrijstelling, verzoeken om speciale voorzieningen, verzoeken om extra (individuele) tentamenmogelijkheden en over verzoeken om herziening van beslissingen van examinatoren of van de examencommissie zelf.