Mijlpalenregeling
Deeltijd sneller voor de klas middels mijlpalenregeling
Pabo-studenten met een HO-bachelor achtergrond sneller voor de klas
Studenten met een HO-bachelor achtergrond kunnen vanaf heden sneller voor de klas indien zij voldoen aan een aantal mijlpalen.
Vanaf augustus 2019 is het voor studenten aan lerarenopleidingen primair onderwijs die reeds een hbo- of wo-diploma in hun bezit hebben mogelijk om “versneld voor de klas” te mogen staan. Deze studenten kunnen tijdens hun opleiding aangesteld of benoemd worden (met een daarbij passende salariëring) als leraar basisonderwijs door een bestuur voor primair onderwijs. Voorwaarde hierbij is dat de studenten, naast een minimaal een HO-bachelordiploma, een aantal voorgeschreven mijlpalen behaald moeten hebben.
De vereiste mijlpalen van de nieuwe deeltijd
Een pabostudent met een al afgeronde ho-bachelor opleiding kan als leraar in het po worden benoemd/aangesteld, als hij /zij:
- Al in het bezit zijn van een afgeronde HO-bachelor of WO diploma.
- De deeltijd propedeuse is afgerond.
- Bewezen heeft bekwaam te zijn ten aanzien van de universele leeruitkomsten uit de postpropedeuse door het behalen van de onderdelen ‘Realiseren van leertrajecten’ en ‘Omgaan met de groep en groepsdynamiek.’ (Tabel 1)
- Bewezen heeft bekwaam te zijn ten aanzien van de specifieke leeruitkomsten uit de postpropedeuse door het behalen van de onderdelen ‘Landelijke kennistoetsen Nederlands en Rekenen/wiskunde’, ‘kennisontwikkeling schoolvakken’ en ‘vakinhoud en vakdidactiek Nederlands en rekenen/wiskunde’. (Tabel 1)
Een student die aan bovenstaande mijlpalen voldoet en van het traject gebruik wil maken, kan indien een PO-bestuur hem/haar wil aanstellen, als leraar versneld voor de klas. Dit bestuur sluit met de student en de lerarenopleiding een tripartite scholings- en begeleidingsovereenkomst van maximaal 2 jaar. De ervaring leert dat voor een succesvol verloop van de opleiding een aanstelling van minimaal 0.4fte en maximaal 0.8fte wenselijk is.
In die periode van 2 jaar moet de student de deeltijdopleiding afronden. De werkplek kan daarbij als stageplek worden ingezet. Dat ontslaat de student niet van de verplichting om te voldoen aan de eisen van de onderwijseenheden.
Studenten blijven student
Studenten die het traject gaan volgen, blijven student in de zin van de WHW. Dit betekent dat zij hun bacheloropleiding geheel moeten afronden, en een bachelor-graad ontvangen. Besturen kunnen dan ook geen beroep doen op de subsidie zijinstroom volgens de Regeling subsidie zijinstroom.
Meer informatie: https://www.poraad.nl/nieuws-en-achtergronden/studenten-versneld-voor-de-klas-de-vragen-en-antwoorden
Zie bijlage 1 en 2 voor de volledige beschrijving van respectievelijk alle universele en Pabo specifieke leeruitkomsten